İyisiyle kötüsüyle geride bıraktığımız 2017 yılında eğitimde de hareketli bir seneyi noktalıyoruz. Okul öncesinden yükseköğrenime kadar içinde milyonlarca öğrenciyi (tabii buna bağlı olarak milyonlarca ebeveyni) barındıran, binlerce eğitimciyi alakadar eden eğitim dünyasının 2017 yılında neler olduğuna bakalım.
PISA’NIN ACISIYLA!
2015 yılında yapılan ve sonuçları 2016 Aralık ayında açıklanan PISA testi sonuçları ile girdi Türkiye 2017’ye…
OECD’nin yürüttüğü ve her üç yılda bir yapılan PISA testinde Türkiye hayal kırıklığına devam etti.72 ülke arasında 15 yaşındaki 540 bin öğrenci arasında yapılan sınavda Türkiye 50. sırada yer alırken, önceki testlere göre de performansı geriledi.
Araştırmanın sonuçlarına göre, Singapurlu öğrenciler matematik, bilim ve okumada en yüksek notları alarak en başarılı öğrenciler oldu. Japonya, Estonya, Finlandiya ve Kanada da 35 OECD ülkesi arasında en başarılı ülkeler oldu. Türkiye ise en alt sıralarda yer aldı.
Sonuçların açıklanmasıyla her kesimden yurttaşımızın fikir beyan ettiği testte, sorunun sistemden mi, öğretmenden mi, zekâdan mı kaynaklandığı gibi sığ tartışmalar yapıldı. Bir süre sonra ise yine her zamanki gibi gündemden düştü.
EĞİTİMDE KALİTE GERİLEDİ!
Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı çalışmada Türkiye eğitimde 145 ülke arasından 104. Sıraya geriledi. Bakanlık tarafından oldukça önemli oranda bütçe ayrılan eğitimimizin kalitesindeki düşüş, sorunun teknik boyutlarından daha çok derinlerde olduğunu gösterdi.
YENİ MÜFREDAT!
Her eğitim öğretim yılında tartışılan ve toplumun hiçbir kesiminde memnuniyet yaratamayan müfredatta ilginç ve köklü değişiklikler yaşandı. Atatürkçülük ile ilgili konularda sadeleştirilmeye gidilirken, cihat kavramı kitaplarda yer aldı. Evrim Teorisi’nin kaldırıldığı ve birçok ders kitabında cinsiyet ayrımcılığının işlendiği yeni müfredat bu yıl 1, 5 ve 9’uncu sınıflarda başladı. Gelecek yıl ise tüm sınıf kademelerinde uygulanacak.
ANAOKULU SAATLERİ DEĞİŞTİ
Okulöncesi eğitimin dinamiklerinden olan anaokulu için bu yıl yapılan değişiklik okula başlama saatlerinde yaşandı. Valilikler okula başlama saatlerini değiştirdi. Değişimin gerekçesi olarak çocukların erken saatlerde derse başlamalarında yaşadıkları zorlukları gösterildi.
DİK/EĞİK YAZI ÖĞRETMENE BIRAKILDI
Yıllardır birçok tartışmaya sebep olan ilkokul öğrencilerinin bitişik eğik el yazısı ile yazması durumu bakanlığın aldığı kararla son buldu. Önce kaldırıldığı açıklanan eğik yazı ardından öğretmenin inisiyatifine bırakıldı. Artık öğrenciler dik – temel yazı ile de yazabilecek.
TEOG KALKTI!
2017-2018 eğitim öğretim yılına başlamaya hazırlanan öğrenciler, okulların açılmasından sadece iki gün önce TEOG sınavının kaldırılacağını öğrendi. İsmi “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” olarak açıklanan yeni sistem adrese dayalı yerleştirme mantığıyla yapılacak. Buna göre, öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birini seçecek. Belirlenecek nitelikli okullara girmek isteyen 8. sınıf öğrencileri için ise Milli Eğitim Bakanlığı’nca merkezi sınav yapılacak. İsteğe bağlı yapılacak sınav, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak.
LYS DEĞİŞTİ!
Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği yeni üniversite sınav sistemi oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç : “Sınavlar, 2 günde yapılacak. İlk gün YGS benzeri oturum olacak. Sorular ortak lise müfredatından gelecek. Sınavda adaylar iki ayrı oturuma katılacaklar. İlk oturumda temel yeterlilik testi olacak. Muhakeme akıl yürütmek odaklı sözle ve sayısal becerileri test edilecek.” Diyerek yeni sistemi tanıttı.
BAZI ÜNİVERSİTELERİN STATÜSÜ DEĞİŞTİ
Boğaziçi Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ve ODTÜ’nün Araştırma Üniversitesi olarak belirlendiğini duyuruldu.
Yedek olarak ise Çukurova Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nin belirlendiği açıklandı.
Batuhan Nar