Son derce başarılı olmuş ve lider özellikleri sergiyelen insanların hayatlarında ikna etme sanatı önemli bir detay olarak göze çarpar.
Buradaki ikna edicilik karşıdaki kişiyi manipüle etmek veya alt etmek değil, uzlaşı sağlamak, kendi fikrinin olumlu yanlarını ve mantığını etkili bir şekilde anlatma yeteneğidir. Büyük liderler de ikna sanatını iyi kullanırlar.
İşte bu yüzden ikna sanatı herhangi bir işte veya kariyerde kritik öneme sahiptir ve başarılı insanlar başkalarını ikna etmede son derece iyidir.
Peki etkileyici liderlerin çocukluklarında nasıl bir ebeveyn tutumu izlenmiştir? Bir başka deyişle ebeveynler çocukları ile neler yaparsa çocukları ilerde ikna yeteneği yüksek liderler olabilirler?
Yapılan araştırmalar 8 önemli öğretinin bunda önemli etkisi olduğunu gösteriyor:
1. Onlara Küçük Kazançlarla Başlamalarını Öğretin.
Araştırmalar, hiçbir getirisi olmasa yada sadece küçük bir kazanımı olsa bile, minik bir anlaşmanın kalıcı bir etkisi olduğunu göstermektedir .
Bu nedenle, çocuklarınıza argümanlarını destekleyemeyecekleri kadar zor anlaşmaları değil, karşıdakinin kabul edeceğini bildikleri ve basit ifadelere odaklanmayı öğretin. Daha etkili anlaşmalar için bir temel oluşturun.
2. Onlara Güçlü Tavırlar Almaktan Korkmamalarını Öğretin.
Araştırmalar insanların güven duygusunu çoğu kez uzmanlığa tercih ettiğimizi gösteriyor. Doğal olarak güvenin beceriyle eşit olduğunu varsayıyoruz.
En şüpheci insanlar bile kendinden emin bir konuşmacı tarafından ikna olma eğilimindedir. Aslında zayıf sicili olan ama alanında bilgili olan birine göre kendinden emin bir kaynaktan tavsiyeyi tercih ediyoruz.
Bu yüzden çocuklarınıza cesur olmayı öğretin. Onlara “Sanırım” ya da “İnanıyorum” demeyi bırakmayı öğretin. Onlara konuşmalarına niteleyiciler eklemeyi bırakmayı öğretin. Onlara, “Bir şeyin işe yarayacağını düşünüyorsan, sadece işe yarayacağını söyle.” diyerek cesaretlendirin.
Çocuklarınıza sadece basit bir fikirde olsalar bile düşüncelerinin arkasında durmalarını ve coşkularını göstermelerini öğretin. İnsanlar doğal olarak onun tarafına çekilecekler.
3. Onlara Konuşma Hızlarını Ayarlamalarını Öğretin.
Bazı durumlarda hızlı konuşma işe yararken bazı durumlarda yaramyor.
Yapılan bir çalışma* şunları gösteriyor :
- Hedef kitleniz size katılmayacaksa daha hızlı konuşun.
- Kitleniz aynı fikirde ise, daha yavaş konuşun.
Kitleniz sizinle aynı fikirde değilse, daha hızlı konuşmak onlara kendi karşıtlıklarını oluşturmak için daha az zaman tanıyarak onları ikna etme şansınızı artırır.
Kitleniz sizinle aynı fikirde ise, yavaşça konuşmak onlara düşüncelerinizi değerlendirmeleri için zaman tanır.
Kısacası çocuklarınız zor, karşıt ve ilgisiz bir gruba fikir anlatıyorlarsa onlara hızlı konuşmayı öğretin. değilse, yavaş konuşmalıdırlar.
4. Onlara Dinleyicilerinin Bilgiyi Nasıl İşlediğini Bilmelerini Öğretin.
Çocuklarınıza anında anlaşmaya varmamalarını öğretin. Bazen farklı gruplar bilgiyi zamanla işlerler. O yüzden acele etmemek ve iknayı zamana yaymak çözüm getirebilir.
5. Onlara Kendileri Gibi Olmaktan ve Öfkelenmekten Korkmamalarını Öğretin.
Çocuklarınıza kendileri olmayı öğretin. Özgünlük her zaman daha ikna edicidir. Hafif bir öfke ifadesi ile kendilerini güçlü hissediyorlarsa, bırakın öfkelensinler. (elbette doğru ortamda). Araştırmalar bazen sertliğin biraz daha ikna edici olduğunu** gösteriyor.
6. Onlara Olumlu Sonuçları Tanımlamaya Odaklanmayı Öğretin.
Çocuklarınız bir değişiklik yaratmaya çalışıyorsa, onlara bu değişimin pozitif taraflarını paylaşmaya odaklanmalarını söyleyin. Karşıdakinin fikrinin olumsuz taraflarını anlatmak cazip olsa da, kendi olumlu sonuç ifadeleri daha ikna edici olma eğilimindedir. Araştırmacılar, çoğu insanın bir davranışı değiştirmek için olumsuz taraflarını anlatmasının, olumsuz tepkiye sebep olduğunu söylüyor.****
7. Onlara İyiyi ve Kötüyü paylaşmayı Öğretin.
Illinois Üniversitesi profesörü Daniel O’Keefe’e göre, karşıt görüşlerden birini veya ikisini paylaşmak yalnızca sizin argümanınıza bağlı kalmaktan daha ikna edici.
Bu yüzden çocuklarınıza itirazları karşılamayı öğretin. Onlara dinleyicilerinin düşünebileceği şeyler hakkında konuşmalarını söyleyin. Onlara olası olumsuzlukları tartışmayı öğretin ve bu sorunları nasıl azaltabileceklerini veya üstesinden geleceklerini gösterin.
Çocuklarınıza tartışmanın diğer tarafı hakkında konuşmayı öğretin. Neden hala haklı olduklarını göstermeleri için ellerinden geleni yapmalarını isteyin.
8. En Önemlisi, Çocuklarınıza Sadece “Haklı Olduklarını Söylememelerini”, Onlara Haklı Olmalarını Öğretin.
İkna edici insanlar mesajlarını nasıl çerçeveleyeceklerini ve aktarabileceklerini biliyorlar. Ancak en önemlisi mesajın yani fikrin kesin doğru olması gerektiği ayrıntısını unutabiliyorlar.
Çocuklarınıza net bir şekilde doğrunun tarafında ve haklı olmaları gerektiğini öğretin. Onlara haklı çıkmaktan daha önce haklı olmaları gerektiğini anlatın. Çünkü haklı olmak; verilerin, akıl yürütmelerin ve sonuçların ötesindedir.
Geleceğin lideri olacak çocuklarımızın ikna yeteneği konusunda etkili yetişmeleri, siz ebeveynlerle daha güçlü olacaktır.
Kaynak: Jeff Haden – inc.com
* https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0146167291176009
** https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15534510600747597#.VyNEycd2AlI
*** https://www.inc.com/jeff-haden/why-great-leaders-get-angry-and-show-it.html
**** https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10510970701849388#.VyNGnMd2AlJ
Harika bir yazı, yine fikir ve bilgilerinizle düşüncelerimize ışık tuttunuz.Kaleminize sağlık…
Harika bir yazı, yine fikir ve bilgilerinizle düşüncelerimize ışık tutttunuz.Kaleminize sağlık
Çok teşekkür ederim:)