Uzaktan eğitim 19 Haziran 2020 Cuma günü ülkemizde sona erdi. Öğrencisinden velisine, öğretmeninden okul yöneticisine herkes, çocukları için salgın sürecinde eğitimini en verimli şekilde geçirmesi için çaba gösterdi.
Tabii ki bu sürecin mimarlarından en önemlisi ekranın önündeki öğretmenlerdi. Tatili de çocuklarla beraber en çok onlar hak etti.
Peki ama süreci en yakından yaşayan öğretmenler ve ebeveynler artısı ve eksisi ile neler düşünüyor?
USA Today / Ipsos anketinden oldukça önemli ve çarpıcı öğretmen ve ebeveyn görüşleri çıkıyor!
Öğretmenler ve velilerin görüşlerini incelemek için 18-21 Mayıs tarihlerinde paralel çevrimiçi anketler düzenledi. Birinde 505 K12 öğretmeni ankete alındı. Diğer ankette ise K-12 çocuğunun 403 ebeveyni sorgulandı.
Öğretmenler Mücadele Ediyor!
- Hemen hemen hepsi, (% 83), işlerini yapmakta zorlandıklarını ve üçte ikisi normalden daha fazla çalışmak zorunda olduklarını söylüyor.
- Üçte ikisi uzaktan öğretime başladığından beri işlerini düzgün bir şekilde yapamadıklarını söylüyor.
- 10 kişiden 6’sı bu görev için iyi eğitilmediğini söylüyor.
- 55 yaş ve üstü öğretmenler arasında, her 4 kişiden 1’i gerekli teknolojiyi kullanmanın kolay olmadığını söylüyor.
- Öğretmenlerin çoğu kayıp çalışmaları telafi edebileceklerini tahmin ediyor.
- Öğretmenlerin % 85’i, ebeveynlerin süreç boyunca mücadele ettiğini söylüyor.
- Ebeveynlerin ve öğretmenlerin önemli bir kısmı, (her 10 kişiden yaklaşık 4’ü), bir koronavirüs aşısı olmadan sınıfa dönmeye karşı.
- Öğretmenlerin ve ebeveynlerin kabaca üçte ikisi, haftada iki veya üç gün sınıfa dönme ve diğer günlerde uzaktan öğrenmeyi kullanma fikrini desteklemektedir.
- Her iki grubun yaklaşık üçte ikisi hastalık için yüksek risk altında olduğu düşünülen öğretmenlerin çevrimiçi öğretmeye devam ederken, düşük risk altındaki öğretmenlerin bizzat ders vermesi gerektiğini düşünüyor.
- Öğretmenler gelecek sonbahar okul rutininde değişikliklere hazırlar. 10 öğretmenden yaklaşık 8’i öğretmenlik yaparken maske takacaklarını ve 10 öğretmenden 6’sı daha uzun saatler çalışacaklarını söylüyor.
- Her 10 öğretmenden 9’u öğrencileri arasında sosyal mesafeyi korumakta zorlanacaklarını belirtiyor.
- Okullar bu sonbaharda yeniden açılırsa, ankete katılan yaklaşık 5 öğretmenden 1’i öğretime geri dönmeyeceklerini söylüyor.
- 55 yaş ve üstü öğretmenler arasında en fazla deneyime sahip olanlar muhtemelen geri dönmeyeceklerini söylüyor.
- Uzaktan eğitimin zorluklarına rağmen, öğretmenlerin işlerine olan bağlılıkları sarsılmış değil. Ocak 2019’da bir Ipsos anketinde, % 92’si işlerini sevdiklerini söylüyor. Şimdi ise % 90’ı . istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş değil.
- Öğretmenlerin %77’si bir kez daha bir kariyer seçebileceklerse, yine öğretmen olmaya karar vereceklerini söylüyor! (Pandemi başlamadan önce geçen yıl bu görüşü ifade edenler % 73’tü!)
Ebeveynler Endişeli!
- Ankete katılan ebeveynler öğretmenlerin ne kadar sıkı çalıştıklarının farkında. Her 10 kişiden yedisi öğretmenlerin “Şimdiye kadar hiç olmadığı kadar çok çalıştıklarını” söylüyor.
- Ebeveynlerin % 52’si öğretmenlerin zorlandığını söylüyor.
- Hemen hemen tüm ebeveynler, çocuklarının evde çalışmalarına izin veren güvenilir internet hizmetine erişimi olduğunu söylüyor; sadece % 3’ü hariç.
- Ebeveynlerin yüzde %86’sı çocuklarının ihtiyaç duydukları yazılım ve donanıma sahip olduğunu söylüyor; % 10’u bunu yapmadığını söylüyor.
- Ebeveynler genellikle teknolojinin kullanımının kolay olduğunu bildirmektedir.
- Yıllık geliri 50.000 $ ‘dan az olan hanelerin yaklaşık beşte 1’inde çocuklarının çevrimiçi öğrenme için gerekli yazılım ve ekipmana sahip olmadığı belirtilmektedir.
- Her 10 ebeveynden 7’si çocuklarından okulda maske takmasını istiyor, ancak üçte ikisinden fazlası çocuklarının sosyal mesafeye uymayı zor bulacağını söylüyor.
- Sınıflar bu sonbaharda yeniden açılırsa, ebeveynler % 59-36 (Erkek-Kadın) oranında çevrimiçi dersler veya evde eğitim gibi ev içi seçenekleri takip edeceklerini söylüyorlar.
- Ebeveynlerin % 40’ı devlet okulu öğretmenlerine adil bir şekilde ödeme yapıldığını söylüyor . Öğretmenlerin sadece % 24’ü aynı fikirde.