Özel okullarda erken kayıt dönemleri başlarken devlet okulları için de aileler yavaş yavaş okul turlarına başladı. Öyle bir ortam ki çocuğun evden çok zaman geçirdiği, anneden çok öğretmenini gördüğü…
Peki ebeveynler okul seçerken nelere dikkat etmeli? İşte 10 başlıkta doğru okullar.
1.Öğretmen
Okul öğretmen demektir. Hele ki okul öncesi ve ilkokul çağında sınıf öğretmenleri bir çocuğun ilerideki eğitim hayatında belirleyici rol oynamaktadır.
Okulda öğretmenin beceri, bilgi ve iletişim düzeyi dikkate alınıyor mu? Öğretmenlere değer veriliyor mu? Öğretmenler mutlu mu? Öğretmenler güler yüzlü mü? Öğretmenler hizmet içi eğitimlere gönderiliyor mu? Öğretmenler başka okullarda çalışan öğretmenler tarafından takip edilen yetkinlikte mi? Sorularına iyi cevaplar alabiliyorsanız doğru yerdesiniz demektir.
2.Eğitim modeli
21. Yy’da her şey değişti. Bir tek okullar ve eğitim modelleri değişmemekte direniyor. Okulların reklamlarındaki teknoloji, STEM ve Maker vurgusu gibi ifadeler gerçekten etkili olarak uygulanabildiği gibi, yanıltıcı da olabilmektedir. Kalıcı anlamanın sağlandığı, özgür öğrenme ortamının olduğu, ne olursa olsun sistematik bir eğitim programının / modelinin kullanıldığı ve ilkeli duruşun sergilendiği okullar geleceğe hazırlayan okullardır.
Laboratuvarlar, drama salonları, atölyeler ve sahneler işlevli kullanılıyor ve eğitim modeli ile iç içe ise sorun yok. Ama hepsi “var desinler” diye duruyorsa uzak durun. Mutlaka evrensel ve uluslararası bir eğitim modeli ile istikrarlı yürüyen, çocukları sadece sınavlara değil hayata da hazırlayan okullar değerli okullardır. Skorlara aldanmayın!
3.Teknoloji Entegrasyonu
Eğitimde teknoloji artık kaçınılmaz bir “ihtiyaç”. İhtiyaç diyorum çünkü çocukları bu yüzyıla hazırlamak istiyorsak gerçekten, bunu kabul etmeliyiz. Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti, insansız fabrikalar ve sürücüsüz otomobiller bu çocukların mesleklerini belirleyecektir.
Tüketen değil üreten nesiller için bilgisayar teknolojileri, kodlama ve robotik gibi birçok yetkinlik aradığınız okulda mutlaka olmalı. Tabii ki yine reklam amaçlı değil gerçekten yaşayan mekânlar olarak ve yarışmalarda kendini var ederek kısacası üreterek var olmalı.
4.Yabancı Dil
Eskiye göre daha da önemli olan bir beceri olan yabancı dil artık bu yüzyılda fonksiyonel olarak başkalaşım geçirse de (simule teknolojik araçlar) dil becerisi çocuklarımızın geleceğinde önemli bir parametre olacak.
Büyük bir köy olma yolunda ilerleyen global dünyada çocuklarımızın var olmalarında ve kendilerini gerçekleştirmelerinde iyi bir, hatta iki yabancı dil alabilecekleri okulları gözetmek sizler için çok önemli.
Yıllarca yabancı dil eğitimi alıp konuşamayan öğrenciler yetiştiren bir sistem sıkıntısına karşın, yabancı dil eğitimini önemseyen, bunun için planlamalar yapan, kaliteli öğretmen seçen, uygulamalı atölyeler oluşturan, geziler, yurtdışı seyahatleri ve online bağlantılarla öğrencilerini dil konusunda pekiştiren bir dilbecerisi kazandırma arzusunda olan okulları seçmeniz avantajınıza olacaktır.
5.Okul iklimi ve çevre
Bazen o kadar modern ve tesis anlamında heybetli okullar görürsünüz ki içiniz gider ve hemen kayıt yaparsınız o heybetinden etkilenerek. Havuzu, spor salonu, bahçesi, tesisi yapısı vs. hepsi cezbedicir. Bunlar tabi ki çok önemli ölçütlerdir. Fakat yukarıda bahsettiğim gibi içerik ve okul kültürü olmadan hepsi boş bir beton yığınından öte değildir.
Öğrencilerin doğal bir yaşam alanından ve bahçeden uzak olmaması, hava kalitesi ve gürültüden uzak oluşu, sosyo-kültürel çevrenin öğrencilerin yaşantısını olumsuz yönde etkileyici özellikler taşımaması, tuvalet hijyeni gibi detaylar küçük ama verimi etkileyen faktörlerdir.
Okul iklimi olarak yönetim yapısından eğitim anlayışına, öğrenciye bakış açısından, müdürüne ve en alt kademedeki personeline kadar işleyişin pozitif olduğu okul iklimine değer verin.
6.Sosyal, sanatsal ve sportif faaliyetler:
Salt akademik bilgi ve beceri 20. Yüzyılda önem verilen bir eğitim anlayışıydı. Artık çok iyi biliyoruz ki her çocuk özeldir, her çocuğun zekâ alanı farklıdır. Akademik becerinin yanında diğer alanlardaki yeteneklerin de önemsendiği; sosyal, sanatsal ve sportif yetenekler için platformları olan ve en önemlisi işlevsel olarak kullanılması oldukça önemlidir.
Tiyatro ve drama, resim atölyeleri, basketbol, yüzme, futbol vs. gibi branşlar da profesyonel çalışmalar, maker atölyeleri, müzikte yetenek odaklı eğitim dikkat edeceğiniz özellikler olabilir.
7.Yemek
Okul içinde yapılan veya dışardan herhangi bir catring firması tarafından tedarik edilen yemek hizmetinde gerekli tescil işlemlerinin yapılmış olduğuna, firmanın geçmişine ve menü listelerine özenli olarak bakmak gerekir. Özel bir diyetisyen ve beslenme uzmanı ile çalışıldığına dikkat edin.
Yemekhane düzeni, materyallerin kullanışlılığı ve hijyende kusursuz olmak zorundasınız. Beslenme ve sağlık her şeyden önemli!
8.Ödev
Ödev olmalı mıdır? Olmamalı mıdır? Sürekli gündem konusu olan bu konu okul döneminde hele ki ilkokul döneminde ebeveynlerin sorun yaşadığı bir boyut.
Kıyaslama ve yorum yapma bu konuda amaçtan sapmaya neden olabilir. Bu noktada ihtiyaca yönelik, pekiştirici ve fazla zaman almayan günlük egzersizler tavsiye edilebilir. Bu noktada genel geçer bir şey söylemek mümkün değil; her okul, her sınıf hatta her öğrenci için farklılık gösterebilir. Öğretmenler ile görüşmek çözüm getirebilir.
Finlandiya vb. gibi popüler karşılaştırmalara girmemenizi tavsiye ederim. Elmalarla armutları karşılaştıramazsınız. Her ülke, her eğitim sistemi, her kültür, her coğrafya, her okul kısacası her birey farklıdır ve mukayese edilemez. Ödev gerekliyse verilir değil ise hiçbir okul veya öğretmen bundan zevk aldığı için mesai harcamaz emin olun ve rahat olun J
9.Ulaşım
Okula uykudan uyanıp gitmesi ayrı bir dert, gün sonunda yorgun argın eve gitmesi ayrı dert oluyor.
Bütün bunların üstüne bir de mesafeler ve trafik eklenince okul yolu eziyet yolu oluyor çocuklarımız için…
Seçeceğimiz okulun ulaşımının rahat, trafiği en az olan, servis firmasının güvenilir ve mümkün mertebe eve en yakın lokasyonlar olmasına dikkat etmeliyiz.
10.Revir
Günün büyük bir kısmını geçirdikleri okullarda özellikle küçük yaş gruplarında her an bir kaza, yaralanma veya hastalanma olabiliyor. Seçilecek okulun bu olası kaza ve hastalıklara karşı en değerli varlığımız olan çocuklarımız için ne gibi sağlık ve revir hizmetleri sunduğunu bilmek çok önemli.
Donanımlı bir revir, burada olan yetenekli bir doktor veya hemşire artık olmazsa olmazlardan.
Bonus
Okuldan mezun olanlar yıllar içerisinde okuldan nasıl söz ediyor? Hayatlarına etki bırakabilmiş mi? Kendi çocuklarını aynı okula gönderiyor veya göndermek istiyor mu? Mezun buluşmaları ve kopmayan bir gelenek var mı?
Bu sorular şahsen benim için 10 maddeden daha önemli parametreler. Sizlere de küçük bir bonus.
Sevgiyle
Batuhan NAR