Okula Geri Dönmekten Korkuyorum!

Mart 2020 tarihinden itibaren küresel bir salgın olan Covid-19 ile birlikte bütün normallerimiz (salgına kadar olan yaşantımız ne kadar normaldi tartışılır!) değişti. Daha önce de çok kez konuştuğumuz üzere, böylesine küresel bir krizin sağlık dışında birçok sektörü etkilemesi kaçınılmazdı. Hele hele karantina gibi insanlığın uzun süredir gündeminde olmayan fiziksel, psikolojik, maddi ve manevi yıpratıcı sonuçları olan bir uygulamaya maruz kalınması gelecekteki yaşantımızda bugünün ağır izlerini taşıyacağımızı gösteriyor.

Şüphesiz bu salgının sebep olduğu karantina,[1]  en başta (ki en son etkilenmesi gerekirdi!) eğitim sektörünü yani okulları etkiledi. Salgının hemen başında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de okullara kapandı ve uzaktan eğitime geçildi. Çok kısa süreceği düşünülen bu kısıtlama ve izolasyon maalesef eğitim öğretim yılının kapandığı Haziran 2020’ye kadar devam etti.

Yeni eğitim öğretim yılı, salgının seyrindeki düşüş de göz önüne alınarak kademeli olarak hibrit bir şekilde başladı. Başladı başlamasına fakat salgında ikinci dalgayı yaşayan ülkemiz, yine en son kapanması gereken yer olan okulları kapatarak öğrencileri ve öğretmenleri (doğal olarak ebeveynleri) yeniden karantinaya aldı ve uzaktan eğitime devam edildi.

Bugün itibariyle (Ocak 2021), 2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi için hibrit de olsa yüz yüze eğitim başlanmalı diyor birçok uzman. Buna gerekçe olarak aşılanmanın başlanmış olmasını gösteriyorlar.[2] Buna karşı bir görüş de mevcut. Bazı sendika temsilcileri ve aileler okulların açılması için öğretmenlerin aşılanmasının yeterli olmayacağı görüşünde.[3]

Görünen o ki çocuklarımız çok yakın bir zamanda okullarına dönecekler. Fakat 2-3 aylık bir yaz tatilinden sonra bile okula adaptasyonda sorun yaşayan, okula dönmekten korkan, erken kalkamayan ve okul disiplininde bir çalışma temposuna ayak uyduramayan çocuklarımız var. Peki böylesine uzun süren, uzun sürmenin yanında salgın, deprem ve savaşlar gibi psikolojik olarak birçok ağır gündemle geçen bir sürecin ardından çocuklar okula dönerken kaygılanabilirler mi? Okula geri dönmekten korkabilirler mi?

Childline,[4] İngiltere’de 19 yaşın altındaki herkese yaşadıkları herhangi bir sorunla ilgili yardımcı olan online bir danışmanlık platformu. Özellikle pandemi sürecinde çocuk ve gençlerin sorunlarını uzman danışmanlarla çözerek oldukça önemli bir görev üstleniyor. Aynı zamanda paylaşımlarıyla da çocuklara ve ebeveynlere yol gösteriyor.

İşte bu platforma gelen bir mektupta, bir çocuk karantina sonrası okula dönmekten korktuğunu ve kaygılı olduğunu aktarıyor. Yardım istiyor. O çocuğun mektubunu ve danışmanın cevabını aşağıda paylaşıyorum:

COVID-19’dan Sonra Okula Geri Dönmekten Korkuyorum

Soru:

Sevgili Sam, bu yıl 5 Mayıs’tan beri okula kısıtlamalara uyarak gidiyorum ve 17 Temmuz’da yaz tatiline çıktım. Geri döndüğüm ilk gün nasıl tepki vereceğimi bilmiyorum ve hissettiğim şeyin normal olup olmadığı hakkında hiçbir fikrim yok. Durumumla ilgili verebileceğin herhangi bir tavsiyen var mı merak ediyordum, teşekkürler.

SL

Cevap:

Merhaba,

Uzun bir süre ayrı kaldıktan sonra okula geri dönmek, normal şartlar altında bile zor olabilir. Ancak salgın daha da fazla kaygı yarattı. Bu kaygıyı kontrol etmenin yollarını bulmak her zaman kolay değildir, ancak yardımcı olabilecek bazı şeyler de var.

Pandemi, birçok tanıdık şeyin artık daha yabancı hissedilmesi anlamına geliyor çünkü insanlar farklı davranmaya başladılar. Okula geri dönmenizin güvenli olması için yapılan birçok değişiklik de var. İşler değiştiğinde rahat hissetmek ve kendine güvenmek zor olabilir ama yine de değişmemiş birçok şey var. Öğretmenleriniz muhtemelen aynı kişiler olacak, bu nedenle onlarla kurduğunuz tüm ilişkiler hala aynı şekilde korunmuş olacak. Daha önce kendini rahat hissettiğin öğretmenlerin varsa, belki okula geri döndüğünde onlarla konuşabilirsin.

Umarım okulunuz mümkün olan en kısa sürede hayatı normale döndürmeye çalışır. Farklı ve tuhaf birçok şey olabilir, ancak bunlardan herhangi biri sizi endişelendiriyorsa veya başa çıkmakta zorlanıyorsanız, eminim size yardım edeceklerdir.

İşler alışılmadık olduğunda ve belirsiz hissettirdiğinde, bazen yanınızda rahatlatıcı bir şey götürmek işe yarayabilir. Favori bir kitabın, oyuncağın veya bir eşyanın yanında olması okulu evin gibi hissettirebilir ve hissettiğin endişenin bir kısmını azaltabilir. Ne getirmenize izin verildiğini öğrenmek için okuluna danışabilirsin.

Web sitemizdeki “Sakin Bölge” (Calm Zone) sayfasında, okula geri döndüğünüzde size yardımcı olacak araçlar ve egzersizler var. Telefonun varsa veya okul bilgisayarlarına erişimin varsa, sayfayı yer imlerine eklemek isteyebilirsin.

Umarım bu cevap yardımcı olmuştur ancak konuşman gerekirse, Çocuk Hattı danışmanlarımız her zaman sizin için burada. Diğer gençlerin okula dönüşle nasıl başa çıktıklarını mesaj panolarımızdan da görebilirsin.

Bana yazdığın için teşekkürler.

Kendine iyi bak,

Sam

 

****

Evet, bu sürecin sonunda yakında okullar açılınca yukarıdaki öğrenci mektubunda da görüleceği üzere birçok öğrenci, okula geri dönüş yolunda çekimserlik, korku, kaygı, isteksizlik, yabancılaşma, uyum sorunu vb. gibi durumlar yaşayabilir. Danışmanın vermiş olduğu mesaja ek olarak yine aynı siteden okula dönüş için 8 ipucunu aşağıda paylaşıyorum.

OKULA DÖNÜŞ İÇİN İPUÇLARI[5]

Geri döndüğünüzde okul çok farklı olabilir ve onun hakkındaki düşünceleriniz de değişmiş olabilir. Ne olursa olsun, hazırlanmanıza yardımcı olabilecek şeyler var:

Endişelerinizi ve Umutlarınızı Yazın

Okulda dört gözle beklediğiniz ve endişelendiğiniz her şeyi yazın. Listeyi güvendiğiniz bir yetişkine gösterebilirsiniz, böylece endişelerinizle başa çıkmanıza yardımcı olabilirler.

Sorular Sor

Ebeveynlerinize, danışmanlarınıza veya öğretmenlerinize emin olmadığınız ve korktuğunuz her şeyi sorun. Okulda ihtiyacınız olan şeyleri, derslerinizde kimlerin olacağını veya aklınızdaki herhangi bir şeyi sorabilirsiniz.

Karantina Sırasında Neler Olduğu Hakkında Konuşun

Karantinadayken çok şey olmuş olabilir. Evde problemler yaşamış, kendinizi güvende hissetmemiş, sağlığınızla mücadele etmiş veya bir yakınınızı kaybetmiş olabilirsiniz. Her ne olduysa okulda bunun hakkında rehberlik servisi ile konuşmak yardımcı olabilir.

Geri Dönmeden Önce Kendinizi Hazırlayın

Geri dönmeden önce çantanızı hazırladığınızdan ve giyiyorsanız üniformanızın yanınızda olduğundan emin olun. Erken kalkmaya alışkın değilseniz, bir alarm kurmaya ve okula tekrar başlamadan önce daha erken yatmaya başlamanız yardımcı olabilir.

Ruh Hali Günlüğünü Kullanın

Günlük tutmak duygu ve endişelerinizi dışa vurmanıza yardımcı olabilir. Okula gitmeden önce neler hissettiğinizi ve sonrasında nasıl gittiğini yazabilirsiniz.

Sosyal Mesafeyle İlgili Talimatları İzleyin

Okulunuz size ve ailenize, sizi okulda nasıl güvende tutacaklarının bilgisini verecektir. Talimatlara uymanız ve emin olmadığınız konuları sormanız önemlidir.

Acele Etmeyin

Okula geri dönmeye alışmak zaman alabilir. İlk başta rahat hissetmiyorsanız sorun değil. Okula döndüğünüzde zevk aldığınız bir şeyi yapmak için her gün zaman ayırın.

 

 

****

İnsanlık, bir zamanlar kara veba salgınını nasıl yendiyse bu salgını da yenip yepyeni bir yaşama doğru yol alacaktır. 14. Yüzyıldan sonra “Kara Ölüm” de denilen veba salgının iyi, kötü, zengin, fakir, inançlı, inançsız herkesi etkilemesi, salgın karşısında din adamlarının ve kilise taassubunun çaresiz kalması, salgın sonrası Rönesans aydınlanmasına vesile olmuş ve bilime olan inancın artmasını sağlamıştır.

Kim bilir, bu salgın da tüm dünyada (özellikle ülkemizde) bilimin yeniden sığınılacak tek liman olduğu gerçeğini hatırlamamıza vesile olur. Çocuklarımız da bu limandan kaldırır geleceğe doğru gemilerini…

Kaynaklar:

[1] Kelimenin kökeni İtalyancadır. Ekonomisi ticarete dayanan Venedik Cumhuriyetinde, başkent Venedik’e salgın hastalık bulaşmasın diye kente gelen gemiler 40 gün şehir açıklarında denizde beklermiş. Karantina kelimesi, 40 sayısının İtalyancası olan “quaranta” kelimesinden gelir.

[2] http://www.ogretmenlerhaber.com/egitim/bilim-kurulu-ogretmenler-asi-olacak-okullar-acilacak-h27428.html

[3] https://www.milliyet.com.tr/egitim/yuz-yuze-egitim-icin-once-ogretmen-asilansin-6410288

[4] https://www.childline.org.uk/

[5] https://www.childline.org.uk/info-advice/school-college-and-work/school-college/school/#tips_ipnav54350

0 Paylaşımlar
Share

You may also like...

5 Responses

  1. viski fiyatları dedi ki:

    detaylı ve akıcı bir makale olmuş kaleminize sağlık

  2. bilgi dedi ki:

    verdiğiniz detaylı bilgilerden ötürü çok teşekkür ederim

  3. bilgiler dedi ki:

    düzenli olarak ziyaret ettiğim sitelerden biri ve yine faydalı bir makale olmuş sap olun

  4. kamu haberleri dedi ki:

    şu sıralar araştırma yapıyordum bu paylaşımla karşılaştığım iyi oldu sağ olun

  5. Bilgili Sözlük dedi ki:

    Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir