Son yıllarda birçok alanda olduğu gibi eğitimde de teknoloji entegrasyonu gündemimizde duruyor. Bakanlık bünyesinde de okullar bünyesinde de özverili ve başarılı çalışmalar yapılıyor.
Şüphesiz öğretmenden bakanlığa herkesin elini taşının altına koyduğu bu alan acaba “Google Trends” te ne denli öneme sahip? Bu çalışma da elimizde bir veri olarak bizlere farkındalık yaratacaktır.
Şekil 1: Türkiye’de 2004’ten bugüne Google Trends “Eğitimde Teknoloji” arama istatistiği.
Şekil 2: Dünya geneli 2004’ten bugüne Google Trends “Eğitimde Teknoloji” arama istatistiği.
Yukarıdaki grafiklerde Google Trends’ te 2004’ten günümüze Dünyada ve Türkiye’de “Eğitimde Teknoloji” anahtar kelimelerinin aranma ve tıklanma istatistikleri ve yıllara göre seyri var.
Dünya geneline göre Türkiye’deki “Eğitimde teknoloji” konularında araştırma ilgi düzeyinde negatif korelasyon görünüyor. Tabi ki bunlar bir ölçüt değil tek başına, ama ölçütlerden biri olarak reel sonuçlar barındırıyor.
Sonuç olarak toplumda arz talep dengesi bu verileri ortaya çıkartıyor elbet. Bu sonucu görünce aklıma takılan başka bir soru oldu. Bu sonuçları başka bir sosyal ilgi ile karşılaştırma merakı…
Toplum olarak bir çok reyting alanında yüksek puana sahip bir televizyon fenomeni programının “Google Trends” oranına bakınca yayınlandığı dönemlerde toplum olarak Google’da (Ne için aranmış olabilir diye çok düşündüm!) “Eğitimde teknoloji” anahtar kelimelerini geride bıraktığı aşikar. “Survivor” isimli yarışma programının son 5 yıl aranma istatistiği aşağıda mevcuttur.
Tabi ki bunu birçok program, kavram, alan kelimesi ile yapabiliriz. Şu an için toplumda karşılığı olan bir realite ile kıyaslamak daha çarpıcı oluyor.
Şekil 3: Türkiye’de son 5 yılda Google Trends “Survivor” arama istatistiği.
Bu veriler şunu gösteriyor; milyarlarca dolar yatırım, onlarca dershane, on binlerce özel öğretmenle sınavlarda 50. olan bir gençlik yetiştirdik ve önemli olan kısım yani iç disiplini, iç dinamiği harekete geçirici, yani çocuğun kendi merak güdüsüyle ya da eğitimcinin gelişim güdüsüyle bilgisayar başında araştırdığı konuları yönlendiremedik.
Burada çözüm bileşenleri en başta aile ve öğretmenler, sonra da çevre ve yönetim kademelerinin uygulayacağı sistemlerdir.
Bu veriler gelecekteki neslin ilgi ve benlik düzeylerine minik bir öngörü…
Unutmayalım;
Her toplum kendi cennetini ve cehennemini kendisi yaratır. (Anooshirvan Miandji).